Ga naar de inhoud

De Driebond verhuist naar nieuwe school 

De leerlingen en leerkrachten van basisschool de Driebond hebben hun intrek genomen in het prachtige nieuwe schoolgebouw. Natuurlijk zijn er nog enkele klusjes te klaren, zoals de inrichting van het schoolplein. Maar het gebouw is een ware verademing in vergelijking met het oude pand; het biedt volop ruimte en licht. De moderne lokalen zijn smaakvol ingericht met aandacht voor kleuren en materialen. Het nieuwe leerplein belooft de leerlingen te inspireren tot samenwerking, helemaal in lijn met de kernwaarden van het Daltononderwijs.

Klein Engelbert 

Voormalig directeur Wieke Zondervan en waarnemend directeur Sanne Lantinga vertellen beiden enthousiast over het nieuwe schoolgebouw en hoe de leerlingen de eerste stappen in de school ervaren hebben. Lantinga: “Het ontwerp van dit schoolgebouw is niet alleen prachtig om te zien, maar ook zeer functioneel. De unieke opzet van elk klaslokaal als een eigen huisje, dat naadloos aansluit op het centrale leerplein, zorgt voor een nog betere samenwerking en leerervaring. Het heeft van de architect de passende bijnaam Klein Engelbert gekregen.”

De bouw werd halverwege november 2022 afgerond in goede samenwerking met de firma Friesbouw en architect Allart Vogelzang van architectenbureau Vector-I.

Verhuizen van een school is net als thuis: maar dan in het groot

De verhuizing naar het nieuwe gebouw was een enorme organisatie, maar is soepel verlopen, zo vertelt directeur Lantinga: “Dankzij een goede voorbereiding en het harde werk van het team is het gelukt. Er is goed nagedacht over wat er mee moest verhuizen en wat er achtergelaten moest worden. Ook de kinderen hebben hun steentje bijgedragen door hun eigen laatjes te verhuizen”.

Schoolgebouw past perfect bij het Daltononderwijs

Hoewel er op de oude locatie ook sprake was van kwalitatief onderwijs ondersteunde het gebouw, met hoge lokalen en smalle gangen, de kernwaarden van het Daltononderwijs niet. Het nieuwe gebouw heeft een ruim leerplein waar leerlingen samen kunnen werken en leren. Er was in de oude situatie geen geschikte ruimte voor leerlingen om elkaar te ontmoeten waardoor zij vaak gezamenlijke opdrachten in de klaslokalen deden. Directeur Lantinga vertelt: “Het allermooiste vind ik dat de nieuwe omgeving vraagt om bepaald gedrag. Zonder dat je veel aandacht aan hoeft te besteden, voelen leerkrachten en leerlingen zich verantwoordelijk voor elkaar. En dat voelt als een eenheid”.

Driebond op terrein MFC

Enkele jaren geleden dreigde de school in Engelbert te verdwijnen, maar dankzij de inzet van ouders is de school behouden gebleven. Er werd gestart met het proces om een nieuw terrein te vinden voor een modern schoolgebouw. Uiteindelijk werd besloten om de school te bouwen op het terrein van het MFC, waardoor sport, onderwijs en kinderopvang op één locatie te vinden zijn. Met de opening van de school is er niet alleen een prachtig nieuw schoolgebouw verrezen, maar ook gezorgd voor een toekomstbestendige omgeving die ruimte biedt aan ontwikkeling op ieder vlak.