Ga naar de inhoud

Denk mee met Schoolvoorbeeld

Hoe maken we de beste scholen op de beste plek in de gemeente Groningen? Die vraag wil Schoolvoorbeeld dit jaar beantwoorden. Het onderzoek is een initiatief van de gemeente Groningen, in samenwerking met architectenbureaus KAW en De Zwarte Hond. Naast architecten, stedenbouwers en beleidsmakers, doen ook schoolbesturen, ouders en leerlingen mee.

In Schoolvoorbeeld draait het om drie dingen: de plek van een school in de wijk, hoe het gebouw er aan de buitenkant uit ziet, en hoe het gebouw wordt ingericht. “Een school is meer dan een plek om te leren, het gaat ook om ontspannen, bewegen en vrienden maken. We moeten verder kijken dan een stapeltje stenen. Er kan bijvoorbeeld ook ruimte zijn voor de kinderopvang of een wijkcentrum”, vertelt architect Bart van Kampen van De Zwarte Hond. Bart is de samensteller van het onderzoek.

Scholenplan

Aanleiding voor Schoolvoorbeeld is de 1 miljard euro die de gemeente Groningen de komende 20 jaar gaat steken in de nieuw- en verbouw van scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. De uitkomsten van Schoolvoorbeeld worden gebruikt voor de scholen in het scholenplan Gro Up.

Voor kinderen

Op schoolvoorbeeldgroningen.nl zijn de vorderingen van het onderzoek te vinden. Ook komen daar oproepjes te staan. Wie wil kan daar nu al goede ideeën insturen voor schoolgebouwen. Van 20 tot en met 26 april kunnen kinderen in het Forum tekeningen maken van hun mooiste schoolgebouw. Ondertussen werkt een groep masterstudenten van de Academie van Bouwkunst (Hanze) aan een maquette van hun ontwerp voor de beste school.

De eerste activiteit van Schoolvoorbeeld was vorig jaar op Let’s Gro, het jaarlijkse festival over de toekomst van Groningen. Daar werd onder de titel ‘De toekomst van de Groningse scholen’ de manifestatie afgetrapt. De afgelopen jaren waren er onder de noemer manifestaties vaker onderzoeken naar hoe binnen de gemeente Groningen beter gebouwd kan worden.