Ga naar de inhoud

Een kijkje bij de bouw van IKC Groenewei

Het IKC Groenewei krijgt een splinternieuw schoolgebouw. De school in de nieuwbouwwijk Meerstad geeft momenteel les in een tijdelijk gebouw, dat tegenover de bouwplaats staat. Patrick Bakker, projectmanager van projectmanagementbureau RYSE, neemt ons mee voor een kijkje op de bouwplaats. De fundering en het bouwskelet staan en in de komende weken wordt het gebouw wind- en waterdicht gemaakt. Bekijk ook de video onderaan dit artikel voor de rondleiding met projectmanager Bakker.

Optimale bereikbaarheid met drie entrees

Het nieuwe schoolgebouw van IKC Groenewei bestaat uit een hoofdgebouw, ruimte voor de kinderopvang en een sporthal. Het gebouw telt maar liefst 18 lokalen, vier groepsruimtes voor kinderopvang, een speellokaal en een e-lab. Het gebouw krijgt maar liefst drie hoofdentrees, zo laat projectmanager Bakker zien. De school, kinderopvang en de sporthal krijgen elk hun eigen entree. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe schoolgebouw en de sporthal optimaal gebruikt kunnen worden door zowel de leerlingen, wijkbewoners en verenigingen. Het streven is om de school begin 2024 op te leveren. 

Unieke colonnade van wit beton 

Aan de voorzijde van de nieuwbouw wordt een colonnade van wit beton gebouwd. Dit is een uitzonderlijk materiaal dat een bijzondere uitstraling aan het gebouw zal geven. De colonnade geeft alle klaslokalen toegang tot de buitenruimte. De colonnade wordt naar verwachting in juni geplaatst. 

Aardbevingsbestendig en duurzaam gebouwd

Zo’n nieuwe school in Groningen moet natuurlijk aardbevingsbestendig zijn. “Constructeur abtWassenaar heeft daarvoor speciale technieken toegepast,” vertelt projectmanager Bakker. “Zoals het gebruik van langere betonnen heipalen en stevige staalconstructies met kruisverbanden. In het Noorden is het tegenwoordig normaal om aardbevingsbestendig te bouwen, maar op andere plekken in het land is dat zeker niet vanzelfsprekend.” 

Bij de bouw wordt duurzaamheid als een belangrijk aspect gezien. Projectmanager Bakker legt uit dat er is ingezet op een laag energieverbruik en dat het gebouw energieneutraal (ENG) wordt gemaakt. 

Een kijkje op de bouwplaats

De leerlingen van IKC Groenewei kunnen vanaf het schoolplein van hun tijdelijke school kijken naar de bouwplaats. Zodra het gebouw wind- en waterdicht is, mogen de leerlingen ook echt een kijkje nemen in de school. Bekijk onderstaande video om samen met projectmanager Bakker een kijkje te nemen op de bouwplaats van IKC Groenewei.