Ga naar de inhoud

Een kijkje op de bouwplaats bij De Meet in Haren

Na een brand die de oude gymzaal in 2020 verwoestte, is er nieuw leven ingeblazen in het sportieve hart van Haren. Onder leiding van WIND Design + Build wordt er hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe gymzaal De Meet. Met een focus op circulariteit en duurzaamheid zal deze moderne en volledig houten constructie in 2024 haar deuren openen voor enthousiaste sporters en leerlingen uit de omgeving. Gaatze Postma van WIND Design + Build vertelt over de nieuwbouw en geeft een kijkje op de bouwplaats.

Circulaire visie

Gaatze Postma van WIND Design + Build legt de nadruk op de circulaire benadering van het project: “De opgave was om zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. De gymzaal is volledig opgetrokken uit hout, met houten gevelvullende elementen. Om de circulariteit te benadrukken, hebben we oude stoeptegels gebruikt als gevelmateriaal in plaats van bakstenen. We hebben samen met de gemeente deelgenomen aan het NK Tegelwippen, waarbij we de ‘oogst’ van die actie hebben gebruikt voor de gevel van de gymzaal. Dan doen we met z’n allen iets aan een groene tuin en zien we dat daarna terug in de gevel van de gymzaal.”

Een nieuw begin

De opdrachtgever voor dit inspirerende project is de gemeente Groningen, in nauw overleg met de scholen in de omgeving. De gymzaal die eerder afbrandde, was gebouwd in de jaren ‘70 en verouderd. Dus de moderne nieuwe gymzaal is meer dan welkom. Postma benadrukt: “De scholen zijn erg blij met de gloednieuwe en moderne gymzaal, die is voorzien van nieuwe attributen en volledig up-to-date is.” De nieuwe gymzaal zorgt ervoor dat de kinderen van drie basisscholen in Haren weer binnen één kilometer afstand kunnen gymmen: basisschool Het Mozaïek, OBS De Wissel en CBS De Borg.

De bouwplanning

Hoewel de levering van bouwmaterialen tegenwoordig uitdagend kan zijn, heeft een zorgvuldige planning ervoor gezorgd dat het project goed op schema ligt. Postma legt uit: “We hebben veel voorbereidend werk gedaan om ervoor te zorgen dat alles volgens planning verloopt. Op dit moment zijn we bezig met het dichtmaken van de gevels en we verwachten dit voor de zomervakantie af te ronden. Na de zomervakantie gaan we met de binnenkant aan de slag. We proberen alles zo te ontwerpen dat we de elementen die we nu monteren in de toekomst kunnen demonteren en hergebruiken. Hoewel dit extra voorbereidingstijd heeft gevergd, stelt het ons nu in staat om snel te kunnen monteren.”

Feestelijke opening in het verschiet

Het einddoel nadert snel, en Postma kijkt vooruit naar de feestelijke opening: “We verwachten de gymzaal rond de kerst op te leveren, zodat de kinderen volgend jaar van de gymzaal gebruik kunnen maken. Na de herfstvakantie zijn de belangrijkste werkzaamheden aan de buitenkant klaar en kunnen we de kinderen op een veilige manier een rondleiding geven door de nieuwe gymzaal. We kijken ernaar uit om dit met de kinderen te gaan doen.”