Ga naar de inhoud

Feestelijke heropening vernieuwde Peter Petersenschool

Onder een stralende zon werd vandaag de vernieuwde Peter Petersenschool in Haren officieel heropend. De festiviteiten markeerden het einde van de verbouwing van het bestaande gebouw én een uitbreiding, die de school transformeerden tot een moderne, groene oase van leren en spelen.

Officiële opening

De dag begon met een feestelijke ceremonie waarbij wethouder Carine Bloemhoff het lint doorknipte om de heropening officieel te maken. “De oude school was te klein en verouderd,” legt Bloemhoff uit. “Nu hebben we een prachtige nieuwe aanbouw gerealiseerd met extra leslokalen en een speellokaal. Elk nieuw lokaal heeft nu toegang tot de buitenruimte, wat buiten spelen en leren stimuleert.”

Combinatie renovatie en nieuwbouw

Silvan Blokzijl, projectmanager bij BCN Groep, beschrijft de veranderingen: “We hebben het oude gedeelte verbeterd door nieuwe vloeren en een ventilatiesysteem te installeren. De toiletgroepen zijn ook volledig vernieuwd.” Het bijzondere aan dit project was de combinatie van renovatie en nieuwbouw. “Het nieuwe gedeelte is ‘vastgeplakt’ aan de bestaande bouw, waardoor echt één school is ontstaan. De samenwerking met de gemeente Groningen verliep uitstekend, vooral met betrekking tot de routing van het bouwverkeer in het drukke Haren. Samen hebben we ervoor gezorgd dat kinderen veilig naar school konden én de bouwwerkzaamheden door konden gaan.”

Groen en duurzaam Wereldplein

Ouders zoals Lian en Alma spelen een actieve rol in de transformatie van het schoolplein. Lian vertelt enthousiast: “We hebben meegewerkt aan het realiseren van het nieuwe schoolplein, nu bekend als het Wereldplein. Het is een groene oase waar kinderen kunnen spelen en ontdekken.” Alma vult aan: “We zijn nog steeds bezig met de opbouw. Er komen wilgenhutten, insectenhotels en moestuinen. Allemaal natuurlijke materialen. En het plein houdt rekening met het klimaat, met plekken waar water kan worden opgevangen en genoeg schaduw voor extra verkoeling.”

Blije leerlingen

De kinderen zelf waren dolenthousiast over hun vernieuwde school. Ilse en Elske, leerlingen uit de bovenbouw, vertellen trots over de opening. “Vanochtend is onze school heropend. We hebben een lintje doorgeknipt en vanmiddag is er een lentefestival met allerlei activiteiten,” zegt Ilse stralend. Elske voegt toe: “Het nieuwe gebouw is modern en mooi geworden. Het was leuk om te zien hoe het oude gebouw werd gesloopt en het nieuwe deel van de school werd gebouwd.”

De twee leerlingen vertelden ook over de tijdcapsule die begraven is: “We hebben allemaal iets gemaakt dat nu onder de school ligt. Over 30 jaar of meer wordt het opgegraven en kunnen we het bekijken bij de reünie.” Tegen die tijd zijn de meiden 41 jaar.

Meer schoolprojecten in Haren

De Peter Petersenschool is klaar voor de toekomst, en Haren staat niet stil. Na de Peter Petersenschool zal ook de naastgelegen Brinkschool een prachtige nieuwe school krijgen. Wethouder Bloemhoff vertelt: “Dat heeft natuurlijk invloed op de wijk, dat zoveel kinderen hier naar school gaan. Er wordt daarom ook een fietsstraat aangelegd. Want het is belangrijk dat de kinderen veilig met de fiets of lopend naar school gaan. Maar het is wel heel mooi dat dit gerealiseerd wordt, ook vlak bij de nieuwbouwwijk in Haren. Twee goede, nieuwe schoollocaties, waar kinderen jarenlang met plezier gebruik van kunnen maken.”

NB: Van de genoemde Torteltuin worden elementen verplaatst naar het splinternieuwe ‘Wereldplein’.