Buiten hangt de temperatuur rond het vriespunt, maar binnen in de school is het heerlijk warm. In de speelzaal van het schoolgebouw aan de Siriusstraat staan impressies van het nieuwe gebouw klaar om bekeken te worden. Ouders en buurtbewoners wandelen er tussendoor en bespreken met het schoolbestuur, de mensen van de gemeente en de architect wat de plannen voor het nieuwe gebouw zijn.
Presentatie van het ontwerp
In april 2023 werd het architectenbureau NOAHH bekendgemaakt als de ontwerper van het nieuwe schoolgebouw. Het voorlopige ontwerp werd destijds onthuld en daar is afgelopen maanden aan gesleuteld. Patrick Fransen, de architect, deelt zijn enthousiasme: “Vandaag hebben we een inloopavond om ons definitieve ontwerp te presenteren aan de buurt en iedereen die geïnteresseerd is. Alle opmerkingen van nu kunnen we nog meenemen in de aanbestedingsstukken voor de aannemer.”
In hoofdlijnen is het ontwerp hetzelfde gebleven, maar de architect is de afgelopen tijd bezig geweest met de optimalisatie. “De kracht waar mensen voor gekozen hebben, hebben we behouden en versterkt. De ‘Bekkersplek’ is nog steeds een mooie houten plek met een tribunetrap, maar inmiddels zit er ook een bibliotheek in de trap verwerkt. Dat is uit de verdere uitwerking naar voren gekomen. En de serre tussen de algemene ruimte en de school is in het aangepaste ontwerp de docentenkamer geworden: een mooie, hoge, glazen ruimte.”
Eerste reacties
Charly zit in groep 5 en kwam ook naar de inloopavond. Ze vertelde dat ze vooral heel veel zin heeft om op de mooie, grote trap die in de nieuwe school komt lekker een boekje te lezen tussen de kussens. En ook al het hout dat je terugziet in het ontwerp vindt ze erg cool.
En niet alleen Charly vindt het ontwerp mooi. De directeur van de Bisschop Bekkersschool, Marion Slijpen, vertelt: “Ouders en kinderen zijn over het algemeen heel enthousiast en heel positief. Vooral ook dat de gymzaal er gaat komen. Én de groene uitstraling vinden ze erg mooi.”
Circulaire ambitie
Pieter Snaak, projectleider BCN Groep: “We hebben een circulaire ambitie bepaald samen met de gemeente. En dat houdt in dat we kijken naar de herkomst, ‘losmaakbaarheid’ en herbruikbaarheid van materialen. Op dit moment wordt er getoetst in hoeverre we met ons
ontwerp al voldoen aan die circulaire ambitie. En in de volgende fase gaan we kijken hoe we creatief om kunnen gaan met het materiaalgebruik.”
Een plek voor de wijk
De nieuwe school krijgt ook nog sterker een wijkfunctie. Titia Struiving van Co-creatie Paddepoel is vanuit de wijk betrokken bij het ontwerpproces. Ze vertelt: “Het deel dat de school gebruikt als multifunctionele gymzaal en doe-atelier gaan wij – samen met nog twee lokalen – gebruiken voor de wijk. Waar ook ouders en kinderen welkom zijn. Dat moet eigenlijk een soort landingsplaats worden voor de kinderen en voor de ouders om ook na school iets te doen.”
Tijdelijke huisvesting
De week na Pinksteren verhuist de school naar de tijdelijke locatie aan de Bessemoerstraat. Directeur Marion Slijpen ziet de verhuizing wel zitten: “Toen ik het de eerste keer zag dacht ik: als we daar een tijdje zitten dan wil niemand meer weg… Dat is niet zo want het nieuwe schoolgebouw dat hier gaat komen is echt helemaal wat we willen en helemaal fantastisch. Maar we gaan daar zeker een goede tijd hebben!”
Planning
Over de bouwplanning vertelt projectleider Pieter Snaak: “We verwachten rond de zomer een aannemer te selecteren en dan dus ook te starten met de sloop en de uitvoering. De bouwtijd is ongeveer een jaar. Dus als er niets geks gebeurt, verwachten we de school in de zomer van 2025 op te leveren!”