Ga naar de inhoud

Nieuwbouw IKC Meeroevers in Meerstad: architect gekozen en ontwerpteam aan de slag

De plannen voor de nieuwbouw van IKC Meeroevers in Meerstad krijgen steeds meer vorm, en een belangrijke stap is gezet met de keuze van het architectenbureau. Het architectenbureau ZOETMULDER, opgericht door Anton Zoetmulder en zus Elise Zoetmulder, zal samen met Schoots Architecten BNA verantwoordelijk zijn voor zowel het ontwerp van het gebouw als het interieur. 

Nieuwbouw IKC Meeroevers

In april 2022 is er een locatie voor de nieuwbouw van SWS Meeroevers gekozen. Sindsdien zijn er verschillende sessies georganiseerd met gebruikers, stedenbouwers en de gemeente, om te verkennen hoe het gebouw en de buitenruimte eruit moeten komen te zien. In een vorig artikel lees je meer over de gekozen locatie, midden in een (nu nog) weiland. Totdat de nieuwbouw klaar is, maakt de school gebruik van tijdelijke huisvesting in Meerstad.

Gemeente Groningen leidt het project

Namens de gemeente Groningen fungeert Remco Bresser als projectleider voor het nieuwbouwproject. Bresser benadrukt dat de gemeente intensief samenwerkt met het schoolbestuur VCOG en Bureau Meerstad, het bureau dat de gebiedsontwikkeling begeleidt. Bresser is blij met de keuze voor ZOETMULDER en Schoots als jong architectenbureau.

“We zijn nog niet zo lang bezig, maar de samenwerking bevalt hartstikke goed,” vertelt Bresser. “We zien dat iedereen enthousiast is over de plannen die we aan het maken zijn. Voorafgaand aan dit schetsontwerp hebben we samen met de school een getekend programma van eisen laten opstellen. Dus we zijn al eerder begonnen met het opstellen van een ruimtelijk plan aan de hand van de wensen van de gebruikers.”

Architecten werken samen met gebruikers aan ontwerp:

Het ontwerpteam, bestaande uit ZOETMULDER, Schoots Architecten en andere adviseurs, zal na de voorontwerpfase verdergaan met het uitwerken van het project. Het proces omvat het opstellen van een definitief ontwerp en technisch ontwerp, gevolgd door de aanbesteding en de uiteindelijke bouwfase.

Anton Zoetmulder legt uit dat het ontwerpteam zich momenteel in de voorontwerpfase bevindt, nadat ze de spannende selectieprocedure hebben gewonnen. De ontwerpfase is een cruciale periode waarin het team het schetsontwerp verder uitwerkt en in nauw overleg met de gebruikers de wensen en behoeften in kaart brengt. “We laten nu voor het eerst het selectieplan aan de gebruikers zien en proberen nu weer input op te halen, over hoe we het ontwerp nog beter kunnen maken,” aldus Zoetmulder.

Techniek naadloos geïntegreerd

Jeroen Schoots, architect en partner bij Schoots Architecten BNA, heeft samen met Anton Zoetmulder en andere teamleden het concept voor het gebouw bedacht, inclusief alle technische aspecten. Schoots vertelt: “We gaan nu samen met gebruikers kijken: klopt het wat we hebben ontworpen? Is het ontwerp passend bij jullie? Of zijn er nog dingen die anders moeten? Vervolgens gaan we bepalen of bijvoorbeeld de deuren op precies de juiste plekken zitten. Een leuke fase om nu echt samen met de gebruikers goed te gaan kijken of het gebouw wordt zoals zij wensen. Daarna tekenen we alles tot op de centimeter precies uit.”

Schoots Architecten zal voornamelijk betrokken zijn in de fase van het uitwerken van het ontwerp, waarbij ze ervoor zorgen dat alles tot in detail klopt en de technische aspecten naadloos worden geïntegreerd in het ontwerp. “We zorgen dat alles tot in detail klopt. En dat de techniek goed wordt geïntegreerd; zoals de installatietechniek, de ventilatie, de verwarming. Dat moet allemaal goed in het ontwerp terechtkomen en daar moet je uiteindelijk niets van zien!”

Zodra het definitieve- en technische ontwerp klaarliggen, kan er een aanbesteding worden gestart en kunnen de aannemers worden geselecteerd. En daarna… bouwen maar!