Ga naar de inhoud

Onderwijs en dorpshuis gecombineerd in Huis van Ten Post

In Ten Post wordt gewerkt aan de plannen voor het ‘Huis van Ten Post’ – een nieuw dorpshuis waar meerdere gebruikers inkomen. Waaronder basisschool De Wieken. Maar ook de kinderopvang, diverse sportclubs en de kerkelijke gemeente. Tijdens de inloopavond staan de architecten, schooldirecteur, voorzitter van het dorpshuis en nog vele anderen klaar om hun plannen te delen voor dit veelbelovende project. Inwoners van het dorp komen langs voor een update en natuurlijk een kop koffie. 

Toekomstgericht onderwijs 

Paulina van Bostelen, directeur van basisschool De Wieken vertelt dat onderwijs altijd in beweging is en dat het huidige gebouw niet meer bij deze ontwikkelingen past. Het nieuwe gebouw biedt straks ruimte voor modern onderwijs. Zij benadrukt de voordelen voor de school zodra ze zijn geïntegreerd in Huis ten Post: “We kunnen elkaar straks versterken”. Ze vertelt dat naast onderwijs ook ruimte zal zijn voor kinderopvang, wat volgens haar van groot belang is omdat het de bewoners van Ten Post de kans geeft om daar te blijven.

Uniek ontwerp 

Architect Mike Korth (Korth Tielens architecten) en landschapsarchitect Sietse Rook (Ziegler Branderhorst) zijn enthousiast over het unieke ontwerp. Het ontwerp bestaat uit drie afzonderlijke gebouwen die straks met elkaar verbonden zijn door een ‘dorpsstraat’. Door die dorpsstraat kun je heen kijken en dat biedt prachtig zicht op twee monumentale eikenbomen. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar bleek ook perfect om alle gebruikers op een fijne manier samen te brengen in het nieuwe gebouw.

Voor de school zijn vier lokalen beschikbaar die uitkomen op een functioneel leerplein, dat op zijn beurt weer aansluit op de dorpsstraat. Het gebouw wordt energieneutraal en aardbevingsbestendig. Sietse Rook benadrukt: “In een dorp vol bakstenen zal dit warme natuurlijke gebouw er straks uitspringen”. Kortom, Huis ten Post belooft een plek te worden waar samenwerking en verbinding tot bloei komen.

Meerwaarde voor Ten Post

Bart Corporaal, voorzitter van het dorpshuis Ten Post, is vanaf het begin betrokken bij de ontwikkelingen. Ook hij beschrijft het Huis van Ten Post als een plek die verbindt. Hij vertelt enthousiast: “De activiteiten die wij samen ondernemen, maken het wonen in Ten Post nog leuker.” De plannen worden steeds concreter en de bouw begint naar verwachting in 2025.