Ga naar de inhoud

Ontwikkeling MFA De Wiardt blijkt geweldige keuze

Basisschool De Tamarisk geeft inmiddels al drie jaar les in het nieuwe, multifunctionele gebouw De Wiardt. Op de begane grond vind je de kinderopvang Kids First en de groepen 1 en 2 van De Tamarisk. De groepen 3 tot en met 8 krijgen les op de eerste verdieping, waar je via een grote tribunetrap naartoe gaat.

Daltononderwijs en doorgaande leerlijn

Directeur van De Tamarisk, Joyce Mollema, is trots op wat er in de afgelopen jaren is bereikt. Mollema vertelt: “We zijn een relatief kleine school en vinden het belangrijk dat kinderen elkaar leren kennen. Dat kan heel mooi in dit gebouw. Zo komen alle deuren van de lokalen uit op het Daltonplein. En zie je dat kinderen van groep 1/2 samen met groep 7/8 op de tribune een boekje lezen.“

Schoolgebouw sluit aan bij onderwijsvisie

Het gebouw De Wiardt is zo ontwikkeld, dat deze aansluit op de visie van de school. Mollema’s voorganger (gepensioneerd directeur Henk Huisinga) is nauw betrokken geweest bij het ontwerpproces. En dat merk je. “We vinden dit gebouw een enorme verrijking, omdat we zien dat het enorm veel effect heeft op de leerlingen,” vertelt directeur Mollema. “Dat is niet in alle scholen zo, er zijn nog steeds ook scholen waar kinderen weinig plekken hebben om elkaar te ontmoeten en waar ze samen kunnen werken, en dan zijn wij toch wel heel erg bevoorrecht dat we zo’n prachtig mooi gebouw hebben.”

Daltonplein centraal op de eerste verdieping

Het Daltonplein, waar alle groepen 3 tot en met 8 op uitkijken, maakt dat het Daltononderwijs nog beter tot zijn recht komt. Dat plein is nogal populair. Meerdere leerlingen noemden het Daltonplein als de favoriete plek in het gebouw, nog vóór het creatieve lokaal, het schoolplein of de gymzaal. Leerling Jay vertelt: “Op het Daltonplein is het fijn, want daar moet je heel zachtjes werken en is het geluid niet zo hard. Dan kan je zelfstandig werken of met een vriend samen.”

De Wiardt door de ogen van de leerlingen

Leerling Jae Celine vertelt over de nieuwe school: “In het oude gebouw vond ik de gangen heel krap en zaten de klassen krap op elkaar. Nu hebben we hokjes waar we de jassen en tassen kunnen ophangen, hebben we een grotere gang en hebben we een Daltonplein. En we hebben meerdere plekken waar we kunnen werken. Dat hadden we op de oude locatie niet.” Haar klasgenoot Raneely vult aan: “Er zijn twee verdiepingen in het gebouw. De klassen zitten mooi dicht bij elkaar en we hebben een mooi Daltonplein. En ik vind het ook wel mooi hoe de kleintjes zo onder de trap zitten. Zij hebben ook wel een mooi deel van het gebouw.” 

Wijkfunctie

De Wiardt is echt een verrijking voor de wijk. Niet alleen vind je in het gebouw de bibliotheek van het Forum. Ook zijn er verschillende initiatieven om mensen bij elkaar te brengen. Een voorbeeld is de verlengde schooldag. Onder schooltijd krijgen kinderen activiteiten aangeboden, zoals koken, judo en dansen. En na schooltijd is dat aanbod er ook. Directeur Mollema vertelt: “We hebben een prachtige kookruimte met uitzicht op het water van De Wijert. Onder schooltijd wordt er gekookt en kinderen die het leuk vinden kunnen na schooltijd blijven om nog door te gaan met koken. En ze kunnen het eten dan ook mee naar huis nemen.” Voor dit soort prachtige initiatieven ontstaat ruimte in een gebouw als deze.