Ga naar de inhoud

IKC Borgman Ebbinge

Afgerond

Op het IKC (integraal kindcentrum) Borgman Ebbinge worden onderwijs en opvang met elkaar gecombineerd op één locatie, in het hart van de stad Groningen. Voor de verhuizing naar de nieuwbouw bestond de school uit twee locaties, waarbij de onderbouw en de midden-/bovenbouw van elkaar gescheiden waren. Dat was lastig werken: er waren twee verschillende teams en het integreren van onderwijs en opvang was toen nog niet mogelijk. De wens om de twee locaties samen te voegen en samen met SKSG (Stichting Kinderopvang Stad Groningen) een integraal kindcentrum te vormen, werd de belangrijkste aanleiding voor het nieuwe gebouw.

Van plan naar praktijk
Het nieuwe gebouw biedt veel mogelijkheden om samen te werken; zo monden alle lokalen uit op ontwikkelpleinen. Directeur Wienk vertelt over de overgangsfase naar de nieuwe locatie: “We zijn voor de verhuizing al gaan oefenen met het werken op ontwikkelpleinen. Die hadden we toen natuurlijk nog niet, dus plaatsten we speel- en leerhoeken in extra ruimtes. Inmiddels zijn de kinderen daar helemaal aan gewend. Ze weten wat de hoeken zijn, wat ze er kunnen doen, hoe we hier werken en wie er helpt.”

Kleinschaligheid
Directeur Wienk vertelt dat de ouders uiteindelijk nog het meeste moesten wennen aan het grote, nieuwe gebouw. “Zij waren natuurlijk gewend aan een kleinschalige locatie die veilig aanvoelde. Dat veilige gevoel hebben we in ons nieuwe gebouw weer teruggehaald, door te werken in units waarin meerdere stamgroepen samenwerken,” legt Wienk uit. 

Lopend of fietsend naar school
Thijs Stam is projectleider bij de gemeente Groningen. Hij vertelt over de ligging van de school: “Aan de ene zijde ligt de school langs een drukke busbaan en aan de andere zijde langs het Boterdiep. Daarom wordt er veel aandacht besteed aan een veilige schoolomgeving en is er onder andere al een nieuwe veiligere plek om over te steken aangelegd.’’ 

Ook worden ouders worden gestimuleerd om hun kinderen zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar school te brengen. “Je kan bij het IKC niet parkeren,” vervolgt Stam. “Dat heeft met de ligging te maken. Je komt met de fiets of lopend, of je parkeert in de parkeergarage. Dat had bij aanvang wel even wat voeten in de aarde, omdat dat niet gebruikelijk is bij een school.” Directeur Wienk vult aan: “Er zijn wel ouders die dat lastig vinden als ze ’s ochtends haast hebben. Vooral ouders met hele jonge kinderen. Maar ook dat zal natuurlijk wennen. Een kiss en ride plek is helaas niet mogelijk.”

Een echte binnenstadschool
Het IKC is een echte binnenstadschool gebleven en dat is toch wel bijzonder. Directeur Wienk vertelt dat de nieuwe ligging heel goed bevalt. “We zijn wat directer gelinkt aan de Korrewegwijk en de Oosterparkwijk, vanuit elke windrichting zijn wij bereikbaar voor ouders en kinderen. En we hebben – zo midden in de stad – een prachtig groen speelplein waar van alles te ontdekken valt.”