Ga naar de inhoud

CBS de Borg

Afgerond

CBS De Borg heeft te maken met een groei van het aantal leerlingen. De prognose gaf aan dat het bestaande gebouw niet voldoende ruimte had om alle leerlingen in de komende jaren een plekje te bieden. Daarom kon de school uitbreiden met een paar lokalen. Projectleider Rene Grummel van Smeets bouwmanagement en advies vertelt over de uitbreiding: “Het fijne is dat we het één met het ander hebben gecombineerd. We hebben een mooie uitbreiding gerealiseerd en we hebben tegelijkertijd van de gelegenheid gebruik gemaakt om het bestaande gebouw op een aantal essentiële elementen te verbeteren.” Zo zijn er bijvoorbeeld stiltewerkplekken gemaakt en is de stijl van de nieuwbouw doorgetrokken in de renovatie.

Eén geheel

Leonora Maijchrzak-Latumalea is facility- en officemanager bij CBS De Borg en vertelt over de aanpak van de bestaande bouw: “Er zijn door het hele bestaande gebouw nieuwe vloeren gelegd, allemaal hetzelfde als in de nieuwbouw. Als je nu door de school loopt is het één geheel. Overal worden dezelfde materialen gebruikt. Dus ook als we ergens bijvoorbeeld nieuwe kasten moeten plaatsen, worden daar dezelfde materialen voor gebruikt als in de nieuwbouw.”

Groen

Iets anders dat je door het hele gebouw terug ziet, is het groen dat ook in de wijk centraal staat. “Onze wijk is heel groen en dat wilden wij behouden. Daarom hebben we niet gekozen voor een opvallend, kleurrijk gebouw. We kozen er juist voor om het groen zo veel mogelijk terug te laten komen,” vertelt Maijchrzak-Latumalea. Zo zijn de gevelelementen vormgegeven met een boomstructuur en zie je boomprojecties in het gebouw.

“Samen met de architect hebben we de wensen die de school had, vertaald naar een gebouw waarbij het DNA en de onderwijsvisie van de school goed tot uiting komen,” vertelt Grummel. “De groenbeleving is daar dus een voorbeeld van.” Ook het schoolplein is een stuk groener geworden. Waar je voorheen vooral tegels zag op het schoolplein, kunnen de kinderen nu fantasierijk spelen met natuurlijke materialen. Met heuveltjes, houten paaltjes en een zandbak, in plaats van de standaard speeltoestellen. “We hebben grote keien laten plaatsen waar de kinderen op kunnen spelen. Ze springen van steen naar steen en bedenken zelf allerlei spelletjes,” licht Maijchrzak-Latumalea toe.

De grote toekomstbestendige school

Door de uitbreiding kunnen alle klassen weer les krijgen in ‘de grote school’, zoals de kinderen het noemen. Het resultaat mag er zijn. Volgens Maijchrzak-Latumalea zijn de kinderen heel blij dat ze weer met zijn allen in één gebouw zitten en samen kunnen spelen. En ook Grummel is tevreden: “Je hebt gerealiseerd waar je vanaf de eerste lijn op papier aan hebt gewerkt. En dat voelt wel heel goed. CBS De Borg is weer toekomstbestendig en kan de aanwas van leerlingen opvangen.”

Opening

Op 28 september 2021 is de nieuwbouw CBS de Borg officieel geopend, lees hieronder meer.

Lees ook

Bekijk hier het nieuwsartikel over de officiële opening van CBS de Borg.

Media

Video opening nieuwbouw CBS de Borg
Foto van CBS de Borg