Ga naar de inhoud

SWS Quintusschool

De Quintusschool in Glimmen heeft onlangs een semipermanent noodlokaal toegevoegd aan haar bestaande gebouw. De school, die onderwijs en opvang onder één dak biedt, kampte met een sterke groei en een dringende behoefte aan extra ruimte. Het nieuwe lokaal zal blijven staan totdat de school, over ongeveer 10 jaar, een permanente oplossing krijgt volgens het scholenplan. 

Meer ruimte was noodzakelijk

Manon Bos geeft les op de Quintusschool en vertelt: “De kleuterklas was heel vol: er zaten te veel kleuters in één lokaal. Daardoor waren we veel aan het afwisselen: als mijn groep naar gym of naar buiten was, kon een andere groep in het lokaal. Dat was organisatorisch wel veel werk.” Door de plaatsing van het nieuwe lokaal, hebben de kleuters het lokaal van groep 3 erbij gekregen. “Kinderen weten precies waar ze moeten zijn en vragen zich niet meer af naar welk lokaal ze nu weer toe moeten,” vertelt Bos. “Dat geeft ook rust in de school.”

Onderdeel van de school

Directeur Robert Emmelkamp vertelt over de gekozen plaatsing van het lokaal. “We vonden het belangrijk dat het zou aansluiten bij het pand: de verbinding met het leerplein moest er zijn. En eigenlijk hadden we een ‘witte pukkel’ verwacht, maar dit lokaal past juist mooi bij het geheel en valt erg natuurlijk weg in het schoolplein.” Leerkracht Bos is het daarmee eens. Ze vult aan: “Het valt me heel erg mee hoe het noodlokaal eruit ziet. En ook het lesgeven in het lokaal bevalt prima. Je zit echt aan de school vast, met een halletje ertussen. Dus je voelt je wel echt onderdeel van de school.”

Leerlingen vertellen

Een leerling vertelt over de veranderingen: “Vroeger zat een lokaal heel vol en nu is dat minder zo. Het is er wat ruimer en je hebt iets minder last van het lawaai.” Over de verhuizing naar het nieuwe lokaal vertelt een andere leerling: “De kleuters moesten naar de klas van groep 3. En toen moesten wij verplaatsen naar een andere klas, naar het nieuwe lokaal. Ik vind het prachtig daar.” Haar klasgenootje vult aan: “Ik vind het mooi, maar ook gezellig.” En of ze hun oude lokaal missen? Nee hoor! Maar ze moeten vanuit het nieuwe lokaal wel een stukje verder lopen naar de zolder dan vanuit het oude lokaal. 

Snelle realisatie

Om snel aan de groeiende ruimtebehoefte te voldoen, was een semipermanent noodlokaal de meest geschikte oplossing. De Quintusschool werkte samen met Onderwijsbureau Meppel, dat ondersteuning biedt op het gebied van huisvesting. Directeur Emmelkamp is blij met hun betrokkenheid en de vlotte realisatie van de extra ruimte. “De noodzaak voor meer ruimte was urgent, dus het had van mij nog sneller gemogen, maar binnen driekwart jaar was deze uitbreiding gerealiseerd. Dat is mooi,” aldus de directeur. 

Groei van de school

Directeur Robert Emmelkamp legt uit dat de noodzaak voor extra ruimte voortkwam uit zowel de onverwachte groei van de school als het onderwijsconcept van de Quintusschool. “Ons talentgedreven onderwijs trekt niet alleen kinderen uit de omliggende dorpen aan, maar we bieden ook opvang binnen ons gebouw als integraal kindcentrum (IKC)”, aldus Emmelkamp. “Dit vereiste meer vierkante meters binnen ons pand, want de bestaande ruimte werd al optimaal benut.” Terwijl de Quintusschool geniet van de voordelen van het nieuwe noodlokaal, kijken ze ook uit naar de plannen die in de toekomst worden ontwikkeld volgens het scholenplan.