Ga naar de inhoud

IKC Groenewei

Het Integraal Kindcentrum (IKC) Groenewei is in 2020 geopend in de nieuwbouwwijk Meerstad en biedt onderwijs en opvang voor kinderen van nul tot dertien jaar. Op dit moment zijn ze gehuisvest in tijdelijke units aan het Lammetjesplein; recht tegenover de bouwplaats van de nieuwe school. In het IKC wordt lesgegeven door Openbaar Onderwijs Groningen (OOG) en wordt kinderopvang aangeboden door Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG).

De bouw is volle gang

Op 11 november 2022 ging de bouw officieel van start. Het bouwbord werd op die dag onthuld en het moment werd met alle leerlingen gevierd. Directeur Wieke Zondervan vertelt: “We zitten vlakbij de bouw. We weten niet precies hoe lang de bouw gaat duren, maar we hebben hier ook een prachtig plekje. En op de momenten dat het kan, gaan we natuurlijk vragen of we alvast even stiekem binnen mogen kijken met kleine groepjes.” In juni 2023 is het gebouw wind- en waterdicht gemaakt. Het streven is om de school begin 2024 op te leveren.

Het ontwerp

Wie het nieuwe gebouw straks bekijkt, ziet een mooi speelterrein met variatie in speeltoestellen, veel contact met binnen en buiten, heel veel daglicht en ruim uitzicht op de buitenomgeving vanuit het lokaal. Over die verbinding van binnen en buiten is goed nagedacht. “Een van de belangrijkste en meest opmerkelijke onderdelen van dit ontwerp is de plint waarop het gebouw is geplaatst. Dit hebben we gedaan om de kinderen een sterker overzicht te geven over de omgeving waarin ze zich bevinden. Om letterlijk hun horizon te verbreden. Het is geen toeval dat de hoogte van de plint, veertig centimeter, een goede zithoogte is voor kinderen. De verhoging dient als een doorgaande bank waar vele acties en gesprekken zullen gaan plaatsvinden,” vertelt architect Klaas Paul de Boer.

Onderwijs op maat

Volgens directeur Wieke Zondervan is de architect vanaf het begin betrokken geweest bij de gesprekken over de visie van de school. Een belangrijke wens is dat de kinderen les krijgen in hun eigen lokaal, maar daarnaast ook veel gebruik kunnen maken van leerpleinen. Door verhuizingen naar de nieuwbouwwijk in Meerstad, komen op het IKC kinderen met allerlei achtergronden terecht. De een heeft op een Daltonschool gezeten, de andere op een Jenaplanschool. “Wij hebben er daarom voor gekozen om te werken vanuit onderwijs op maat,” vertelt directeur Wieke Zondervan. Dat zorgt er onder meer voor dat de leerkracht die normaliter voor zijn of haar eigen groep staat, bepaalde vakken één maal per week ook in een nevengroep kan geven. “Wat maakt dat je erg gemotiveerde leerkrachten krijgt en de kinderen vakken op een heel mooi niveau aangeboden krijgen. Omdat het gegeven wordt door een leerkracht die dat vak heel leuk vindt.”

Ruimte

De architect heeft samen met de leerkrachten plannen voor het gebouw gemaakt. “Het proces heeft een plattegrond opgeleverd waarbij nagenoeg alle ruimtes middels grote schuifdeuren aan de centrale onderwijspleinen gekoppeld kunnen worden,” vertelt architect De Boer. Patrick Bakker is door de gemeente aangesteld als projectleider, hij vertelt over de meerwaarde van de grote ruimtes: “In de kern vind je een grote tribune, waar je je musical kan houden of een keer gezamenlijk kerst kan vieren. Ik denk dat de ruimte die het ontwerp biedt voor de kinderen heel fijn is.” Die ruimte zie je ook terug in de locatiekeuze voor het IKC. De school komt op een prachtige plek in de wijk te staan; omringd door een natuurlijk speelgebied dat ook kan worden ingezet bij het onderwijs.

Sportzalen

De sportvoorziening bij het IKC wordt onderdeel van Sport050 en zal worden gebruikt voor het bewegingsonderwijs van de school, maar ook door sportverenigingen. “Binnen deze opdracht was het vooral een puzzel om het onderwijs en het sportdeel tot één geheel te boetseren,” vertelt architect De Boer. Maar dat is gelukt! Er worden twee sportzalen gerealiseerd, met kleedkamers en voldoende ruimte voor opslag. Daarnaast is er rekening gehouden met opslag voor de school zelf. Zij hebben een aparte ruimte in de sporthal om spulletjes op te slaan voor sport en spel. “Ik vind het fantastisch dat we de wensen van de opdrachtgever in vervulling hebben kunnen brengen. En ik ben trots op het team,” sluit projectleider Bakker af.

Lees ook

Neem een kijkje op de bouwplaats (met video)
Bekijk hier het nieuwsartikel over de start van de bouw aan het IKC Groenewei (met video)
Bekijk hier het nieuwsartikel over het ontwerp van het IKC Groenewei

Het ontwerpteam voor IKC Groenewei bestaat uit:

Projectmanagement RYSE (voorheen abcnova)
Architect KpB Architecten
Constructeur, ABT-Wassenaar
Installatie adviseur Nijeboer Hage
Bouwfysisch en brandtechnisch adviseur DGMT
Kostendeskundige  BouwEnKundig