Ga naar de inhoud

Basisschool De Poort

Afgerond

In Ten Boer is een splinternieuwe school gebouwd! Basisschool de Poort geeft les in een prachtig fris gebouw dat niet alleen aardbevingsbestendig is, maar ook duurzaam. Het centrale leerplein en het stoere nieuwe schoolplein vallen bij leerlingen, leerkrachten en het schoolbestuur enorm in de smaak.

Aanleiding voor nieuwbouw

De Poort is een school die in het aardbevingsgebied valt. Zodoende lagen er plannen om de school bouwkundig te versterken, maar tijdens de voorbereiding van die versterking is er gezamenlijk geconstateerd dat de school te groot was. Het leerlingaantal was de afgelopen jaren gedaald en dus is er besloten om een budget beschikbaar te stellen om de school te verkleinen.

Duurzaamheid speelde een belangrijke rol in dat besluit; het verwarmen van een te grote school is niet erg duurzaam. Daarom was de keuze om deze overtollige ruimte te verstevigen niet logisch. Uiteindelijk bleek dat het nieuwe budget om de school te verkleinen, zelfs toereikend was om een hele nieuwe school te bouwen. Dat bood de kans om in één keer te voldoen aan de nieuwe eisen rondom kwaliteit en duurzaamheid, zodat de nieuwe school straks weer veertig jaar vooruit kan.

Nieuwe indeling

In het nieuwe gebouw zie je veel glas, veel daglicht en twee mooie leerpleinen. Op die leerpleinen kunnen leerlingen bijvoorbeeld thematisch of klasoverstijgend werken. De leerlingen uit de onderbouw gaan elkaar zo meer zien. Dat geldt ook voor de midden- en bovenbouw. En de leerkrachten kunnen elkaar met de komst van de lespleinen beter ondersteunen.

Gaaf schoolplein

Het schoolplein van De Poort is een echte eyecatcher. Samen met BoerPlay is het plein ontworpen en daarbij is rekening gehouden met allerlei verschillende voorkeuren in het buitenspelen. Zo willen sommige kinderen rustig ergens zitten kletsen, willen andere kinderen klimmen en klauteren en wil weer een ander zelf iets bouwen. Daarom zie je op het plein veel verschillende toestellen en materialen terug. De kinderen én de leerkrachten zijn er ontzettend blij mee.

Nul op de meter

De nieuwe school is niet alleen mooi, maar ook nog eens ontzettend duurzaam. “Dit is een ‘nul op de meter’-school geworden, zoals we dat noemen,” vertelt Tiemen Oosterhoff, directeur huisvesting bij NoorderBasis. “Het gebouw is helemaal goed geïsoleerd, we zijn zelfvoorzienend, aardgasvrij, er zitten warmtepompen in én genoeg zonnepanelen om de energie op te wekken.”

Opening

De Poort is op 17 mei 2023 officieel geopend. Bekijk hieronder de school en lees meer over de opening.

Lees ook

Bekijk hier het nieuwsartikel over de opening (met video)
Bekijk hier het nieuwsartikel over de planvorming

Media

Video opening nieuwbouw De Poort