Ga naar de inhoud

Kindcentrum Ten Boer

Afgerond

In oktober 2020 is het nieuwe Kindcentrum Ten Boer opgeleverd, ter vervanging van de gebouwen van OBS De Huifkar en CBS De Fontein. Een aantal jaar daarvoor, in 2016, werd duidelijk dat er aanpassingen moesten worden gedaan aan de beide scholen om deze aardbevingsbestendig te maken. Toen is ervoor gekozen om samen onder één dak verder te gaan in een nieuw gebouw. In samenwerking met kinderopvang Kids2B. Het kindcentrum is een samenwerking tussen drie zelfstandig opererende organisaties met elk een eigen team, aansturing en identiteit.

Centrale voorzieningen

Thijs Stam is opdrachtgever namens de gemeente Groningen en vertelt meer over de keuze: “De scholen moesten allebei versterkt worden. En daar is toen gezegd: laten we dan de handen ineen slaan en laten we kijken of we de gelden die daarvoor beschikbaar zijn bij elkaar kunnen voegen. Want soms ben je met het bundelen van zaken sterker dan wanneer je het alleen doet. Wat het bijzonder maakt, zijn de centrale voorzieningen. De gebruikers hadden vastgesteld dat niet alles dubbel nodig zou zijn. Dus is er vanuit drie partijen geïnvesteerd in een goede centrale voorziening. Dat heeft geleid tot een aantal mooie gemeenschappelijke ruimtes, waaronder speellokalen en de centrale leskeuken.”

Samenwerkingen

“Ik denk dat dat straks nog wel beter naar voren zal komen,” vertelt Ellen Meijer, directeur van CBS De Fontein. “Door Corona hebben we helaas nog niet zoveel kunnen oefenen met het echte samenwerken.” Wel is er in aanloop naar het nieuwe kindcentrum veel aandacht geweest voor de samenwerking. Zeker bij een samenwerking tussen een openbare en christelijke school waren er nog een aantal extra dingen waar rekening mee moest worden gehouden. “We vinden zelf dat we dat wel heel secuur en zorgvuldig hebben gedaan,” vertelt Meijer. “Een super simpel voorbeeld zijn de feestdagen. Onze scholen vieren op een andere manier kerst. En het zou gek zijn als er op de ene school wel een kerstman langs komt, en op de andere niet. Dat soort kleine dingen bleken in de praktijk heel belangrijk te zijn, ook voor de ouders. We hebben verwachtingen naar elkaar uitgesproken en een visiedocument geschreven.”

Eén van de andere dingen die men belangrijk vond was dat de kinderen zich er vertrouwd en gezien zouden voelen. Er is voor gekozen om te werken met glazen wanden tussen de lokalen en de lespleinen, waar de kinderen zelfstandig werken en spelen.

Gekozen locatie

“Het gebouw is prachtig en voldoet aan alle eisen van nu,” vertelt projectleider Stam. “Wel was het een zoektocht om een geschikte plek te vinden. Waar zet je nou een relatief groot gebouw neer? Want een relatief groot gebouw gaat ook gepaard met een grote buitenruimte. En met een grote parkeerplaats. Of in ieder geval een voorziening om het halen en brengen te organiseren. Er is uiteindelijk voor gekozen om dat naast de ijs- en skeelerbaan te doen. En die koppeling is fantastisch.”

Sportvoorzieningen

Directeur Meijer vertelt over de sportvoorzieningen: “We zitten vast aan de ijsbaan, die in de zomer een skeelerbaan is. Als het pauze is dan kunnen de kinderen direct van het plein naar die skeelerbaan. Een stuk verderop liggen voetbalvelden waar in de zomer ook wel buiten gymles gegeven wordt en ook de sporthal ligt heel dichtbij. En als het straks kan, komt er een kabelbaan op het schoolplein.”