Ga naar de inhoud

OBS Brederoschool

Afgerond

OBS (openbare basisschool) Brederoschool is gelegen aan een prachtig stuk groen in de wijk Wijert-Zuid. In de afgelopen tien jaar is de school gegroeid van zo’n driehonderd naar wel vijfhonderd leerlingen. Om iedere leerling voldoende ruimte te bieden, heeft de Brederoschool er een tweede locatie bij gekregen.

Onderwijsconcept

In de omgeving van de school is nieuwbouw gepleegd. Dat verklaart de stijging van het aantal leerlingen gedeeltelijk. Maar ook het onderwijsconcept van de school valt in de smaak. Directeur Marike Venema vertelt: “wij hebben een prachtig concept met een goede balans tussen de basisvakken en vakken als wetenschap, techniek, natuur en duurzaamheid. Dat zijn thema’s die voor ons belangrijk zijn; zowel in de lesstof, als in de leeromgeving.”

Een nieuwe naam

Het gebouw dat als tweede locatie gaat dienen, is het schoolgebouw waar CBS Tamarisk eerst gebruik van maakte. Maar, zo wordt het gebouw niet meer genoemd. De leerlingen van de Brederoschool mochten allemaal meedenken over een nieuwe naam voor de locatie. Kirsten van den Steen is adjunct-directeur van de Brederoschool, zij vertelt over de keuze voor de naam: “Toen we hoorden dat we een nieuwe locatie kregen, dachten we: hoe noemen we de locaties dan? ‘Locatie 1 en locatie 2’ vonden we ook zo stom, dus toen hebben we onze kinderen gevraagd.” Uiteindelijk is de keuze gevallen op de naam ‘De Griffel’.

“De Brederoschool is vernoemd naar een bekende dichter en schrijver uit 1585,” vervolgt Van den Steen. “Een leerling kwam met de suggestie ‘locatie Ganzenveer’ en ‘locatie Griffel’. Ons logo was al een ganzenveer en een griffel is natuurlijk óók een schrijfinstrument. Dus dat is heel leuk gevonden van de leerling!”

Renovatie

Voordat het nieuwe gebouw in gebruik kon worden genomen, werd deze eerst gerenoveerd en verduurzaamd. Nu kan locatie de Griffel weer twintig jaar mee. Christiaan van der Horst, projectleider vanuit de gemeente Groningen, vertelt: “het plan was in eerste instantie om de vloeren te vervangen en een likje verf uit te brengen, maar we zijn uiteindelijk veel verder gegaan. Het dak is gerenoveerd en verduurzaamd, het sanitair is vervangen, er is een nieuwe cv-ketel geplaatst en we hebben zonnepanelen op het dak te laten plaatsen.”

Locatie de Griffel

Op de Griffel krijgen alle kinderen van de groepen 5 en 6 van de Brederoschool les; in totaal zijn dat zes klassen. Na groep 6 gaan de leerlingen weer terug naar de locatie Ganzenveer. Zo maakt iedereen zijn tijd op de basisschool af in het gebouw waar hij is begonnen. Wel maken álle kinderen van de Brederoschool gebruik van het splinternieuwe technieklokaal op locatie de Griffel. Hierdoor is er een mooie verbinding tussen de twee locaties ontstaan. De gangen hangen nu al vol met prachtige knutsel- en bouwwerken.

Van locatie naar locatie

“Het was voor ons natuurlijk belangrijk dat de Griffel goed bereikbaar zou zijn en de beide gebouwen eenheid zouden uitstralen,” vertelt directeur Venema. “En dat is goed gelukt. Met vijf minuutjes lopen zijn we op de andere locatie en beide locaties zijn ontzettend sfeervol.”

Opening

De locatie de Griffel is op 9 november 2022 officieel geopend, lees hier het nieuwsartikel over de opening en ontdek wat men van de nieuwe school vindt!

Lees ook

Bekijk hier het nieuwsartikel over de officiële opening van De Griffel.
Bekijk hier het nieuwsartikel over de voorbereiding van De Brederoschool op de tweede locatie.

Media

Video opening tweede locatie Brederoschool