De Peter Petersenschool groeide en groeide. En wat doe je als een school niet genoeg ruimte meer heeft voor alle leerlingen? Juist, een nieuw stukje school bouwen. De aannemer is gekozen, meerdere klassen zijn tijdelijk verhuisd naar een locatie tegenover de school en de bouwplaats wordt de komende weken gereed gemaakt. Lees alvast een voorproefje op de bouwplannen.
Uitbreiding van de school
Tom Verbeek, directeur van de Peter Petersenschool, vertelt: “We hebben samen met de architect gewerkt aan een eigentijds ontwerp dat goed past bij de groene omgeving van onze school. De gekozen materialen dragen daaraan bij. Zo is de buitenzijde van de nieuwbouw bijvoorbeeld bekleed met hout, dat zorgt voor een natuurlijke en warme uitstraling.”
De school wordt uitgebreid met drie klaslokalen en een speelzaal, die aan een groot leerplein komen te liggen. Het leerplein krijgt een podium. Zo kunnen er ook vieringen met alle kinderen en ouders plaatsvinden. Wanneer men de nieuwbouw kan gebruiken? Hopelijk rond de kerstvakantie. De gekozen aannemer, Hesco Bouw uit Stadskanaal, verwacht medio februari al te starten. De bouwplaats wordt dan gereed gemaakt en het Visio-gebouw wordt vervolgens gesloopt.
Upgrade van de bestaande bouw
Gelijktijdig loopt er nog een tweede project: de upgrade van de bestaande bouw. Het binnenklimaat van de school verbeterd wordt met moderne ventilatiesystemen. Dit is mogelijk dankzij een subsidieregeling en een bijdrage van de gemeente Groningen. De aannemer, Brands Bouw uit Groningen, start ook in februari en is naar verwachting voor de zomer klaar.
Functionele wensen
Verder ligt er een aantal mooie interne bouwplannen. De ruimte moet weer goed aansluiten bij het aantal leerlingen en de manier waarop de school lesgeeft. Bijvoorbeeld met mooie leerpleinen. En een open verbinding tussen de boven- en onderbouw. De haalbaarheid van deze plannen wordt onderzocht. Het schoolbestuur verwacht de definitieve plannen dit jaar nog uit te voeren.
Het schoolplein op de schop
Het schoolplein gaat in 2024 op de schop, dat is de laatste stap. De leerlingen mochten eerder al meedenken over de invulling van het plein. “Van klei maakten ze allerlei speeltoestellen,” vertelt directeur Verbeek. Verder wordt de torteltuin verplaatst en uitgebreid. Er is een werkgroep bezig met plannen en tekeningen voor het verplaatsen van voorzieningen, zoals de watertank en de speelberg.
Schuiven en verhuizen
Het Visio-gebouw dat voorheen werd gebruikt als tijdelijke leslocatie, wordt nu gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw. De groepen die daar les kregen zijn verhuisd naar Rummerinkhof 8 – het voormalige Zernikegebouw. Daar krijgen nu vijf groepen les. Zij blijven daar tot de uitbreiding is opgeleverd. Verder werkt de school met één wissellokaal, om ook de interne werkzaamheden uit te kunnen voeren. Buitenspelen kan straks niet meer op het schoolplein, want dat wordt de bouwplaats. De parkeerplaats wordt waarschijnlijk tijdelijk omgetoverd tot plein.
In de omgeving van de school
De Peter Petersenschool ligt middenin een woonwijk. Vlak naast deze school wordt het bestaande Zernikegebouw volgend jaar vervangen door een nieuw IKC (integraal kindcentrum) voor de Brinkschool. Aansluitend zal de Rummerinkhof worden getransformeerd tot een fietsstraat. Deze werkzaamheden en het aantal kinderen dat dagelijks naar school komt, hebben natuurlijk impact op de wijk. De gemeente en de scholen werken samen met veel zorg aan het verkeer en de openbare ruimte. De verkeersveiligheid staat voorop. Naast het inrichten van de fietsstraat, wordt een schoolomgeving ingericht waarin de auto te gast is. Nabij de scholen zal tevens een parkeerverbod en eenrichtingsverkeer worden ingesteld. Om de pieken tijdens halen en brengen te beperken worden door de scholen verschillende schooltijden aangehouden en komen werknemers en ouders zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar school.
Vol enthousiasme
De school staat te trappelen om te starten met alle plannen. Directeur Verbeek sluit af: “De ouders zijn tevreden en we merken weinig zorgen. Ik ben heel blij dat we vol enthousiasme kunnen beginnen aan de realisatie van alle mooie plannen.”