Ga naar de inhoud

Update voorbereiding tweede locatie Brederoschool

OBS (openbare basisschool) Brederoschool is gelegen aan een prachtig stuk groen in de wijk Wijert-Zuid. In de afgelopen tien jaar is de school gegroeid van zo’n driehonderd naar wel vijfhonderd leerlingen. Om iedere leerling voldoende ruimte te bieden, krijgt de Brederoschool een tweede locatie.

Onderwijsconcept

In de omgeving van de school is nieuwbouw gepleegd. Dat verklaart de stijging van het aantal leerlingen gedeeltelijk. Maar ook het onderwijsconcept van de school valt in de smaak. Directeur Marike Venema vertelt: “wij hebben een prachtig concept met een goede balans tussen de basisvakken en vakken als wetenschap, techniek, natuur en duurzaamheid. Dat zijn thema’s die voor ons belangrijk zijn; zowel in de lesstof, als in de leeromgeving.”

Een nieuwe naam

Het gebouw dat als tweede locatie gaat dienen, is het schoolgebouw waar CBS Tamarisk eerst gebruik van maakte. Maar, zo wordt het gebouw niet meer genoemd. De leerlingen van de Brederoschool mochten allemaal meedenken over een nieuwe naam voor de locatie. Het is geworden: de Griffel. Marike Venema is directeur van de Brederoschool, zij vertelt over de keuze voor de naam: “Onze school is vernoemd naar een bekende dichter en schrijver uit 1585. En ons logo is een ganzenveer, iets waar men vroeger natuurlijk mee schreef. Een griffel is óók een schrijfinstrument. Dus dat is natuurlijk heel leuk gevonden van de leerling!”

Locatie de Griffel

Voordat het nieuwe gebouw in gebruik kan worden genomen, wordt deze eerst gerenoveerd en verduurzaamd. Locatie de Griffel kan na de renovaties weer twintig jaar mee. Christiaan van der Horst, projectleider vanuit de gemeente Groningen, vertelt: “het plan was in eerste instantie om de vloeren te vervangen en een likje verf uit te brengen, maar we zijn uiteindelijk veel verder gegaan. Het dak is gerenoveerd en verduurzaamd, het sanitair is vervangen, er is een nieuwe cv-ketel geplaatst en we kijken zelfs naar de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak te laten plaatsen.”

Veilig verkeer

Ook naar de omgeving van het gebouw is gekeken. Kinderen moeten natuurlijk veilig naar school kunnen, ook tijdens drukte door werkzaamheden aan de ringweg en een groot bouwproject in de buurt.

“Het was voor ons belangrijk dat de Griffel goed bereikbaar zou zijn en de beide gebouwen eenheid zouden uitstralen,” vertelt directeur Venema. “En dat is goed gelukt. Met vijf minuutjes lopen zijn we op de andere locatie en beide locaties zijn ontzettend sfeervol.”

Meer informatie

De tweede locatie van de Brederoschool, genaamde de Griffel, is inmiddels geopend. Meer informatie lees je in het projectartikel.